Renovatie

Jaarlijks vangt ’t Julialaantje ongeveer 100 honden en ruim 500 katten op. Soms zijn deze dieren enkele weken in het asiel, maar helaas is de periode gemiddeld langer. De meeste dieren verblijven een paar maanden bij ons, sommigen nog langer. Het asiel vangt de dieren op in opdracht van gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Rijswijk.

 

De situatie

Ons huidige pand voldoet niet langer aan een aantal wettelijke eisen van het Besluit houders van dieren. De huidige hondenhokken zijn bijvoorbeeld kleiner dan de minimumafmetingen. Helaas is het door de betonnen constructie niet mogelijk om de hokken te vergroten. Het gebouw zelf is na bijna 40 jaar ook aan het eind van zijn bestaan. Het dak, de kozijnen, de verwarmingsinstallatie, de elektriciteitscentrale, de hekken en de ziekte- en quarantaineruimtes zijn allemaal aan vervanging toe. Ook voldoet het pand niet meer aan de in de loop van de jaren gegroeide benodigde opvangcapaciteit. Daarom is er een plan ontwikkeld voor een grootschalige renovatie van het gebouw.

 

De plannen voor renovatie

Nadat nieuwbouw niet haalbaar bleek te zijn (dit zou circa 2,2 miljoen euro gaan kosten), is in 2014 de laatste hand gelegd aan de bouwtekeningen van de renovatie van het asiel. Daarbij is rekening gehouden met de allerlaatste eisen waaraan een asiel moet voldoen, zowel op het gebied van dierenwelzijn, als op het gebied van duurzame bouwtechnieken.

De renovatie die wij voor ogen hebben kost ongeveer 1,3 miljoen euro. Geld waar het asiel zelf niet over beschikt. Het asiel heeft in de loop der jaren zelf een groot deel van de kosten gespaard. Het overige deel van het bedrag moet van andere financiers komen, zoals fondsen, particulieren en bedrijven.

 

Veelgestelde vragen:

 

Voldoet het huidige pand nog wel aan de wettelijke eisen?

Nee, helaas niet meer. Het pand stamt uit 1977 en is gebouwd naar de toenmalige wetgeving en capaciteitsnormen. Inmiddels vangen wij veel meer dieren op (jaarlijks ruim 500 katten en ongeveer 100 honden) en is de wetgeving veranderd. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan nieuwe eisen wat betreft ventilatie, daglicht, isolatie, aantal wc’s, toegankelijkheid en formaten van hokken. Wij voldoen nu echt niet meer aan deze wetgeving. Alhoewel wij al in 1999 eerste stappen hebben gezet voor nieuwe huisvesting, is het ons niet gelukt om ons tijdig aan te passen. Wij willen echter niets liever dan weer helemaal de volledige regelgeving tegemoet te komen. Wij zijn daarom al een langere tijd druk in gesprek met alle gemeentes van ons verzorgingsgebied om nieuwe huisvesting te realiseren.

 

Is de zorg voor de dieren nog wel kwalitatief goed?

Jazeker. Recent is ons pand onderzocht door een Ruth van der Leij (dierenarts Shelter Medicine, werkzaam aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht). Zij heeft in het voorjaar van 2014 ons pand getoetst naar de huidige en toekomstige wetgeving. Haar mening hierbij was: “Het is knap hoe Dierenasiel ’t Julialaantje in de praktijk nog zulke goede opvang van dieren weet te verzorgen met de beperkingen die de huidige huisvesting oplegt.” Wij willen onze hoge kwaliteitsnorm ook in de toekomst voortzetten, maar helaas werkt het huidige pand ons steeds meer tegen. Nieuwe huisvesting is daarom een vereiste.

 

Is het huidige pand veilig?

Ja. In het voorjaar van 2014 is er inspectie van de Gemeente Rijswijk langs geweest. De inspecteur zag geen gevaren in het pand voor zowel mens als dier. Het is echter wel duidelijk geworden dat onze situatie niet op langere termijn houdbaar is en nieuwe huisvesting noodzakelijk is.

 

Hoe gaat de renovatie gefinancierd worden?

Jarenlang bleef onduidelijk hoe en wanneer het asiel verbouwd zou gaan worden. Omdat het asiel een regiofunctie heeft, bemoeiden verschillende gemeenten zich met de verbouwing waardoor een besluit steeds uitbleef. De gemeenten hebben aangegeven ons niet te kunnen helpen in de financiering voor een renovatie. De Rijswijkse wethouder Borsboom heeft het asiel nu wel duidelijkheid gegeven: de gemeente helpt bij fondsenwerving en zal de erfpacht betalen.  De drie ton die nu nog nodig is voor de verbouwing moet het asiel zelf bij elkaar sprokkelen.

Staan we helemaal met lege handen? Nee, dat niet. Wij hebben sinds 1999 gespaard, aangezien in dat jaar duidelijk werd dat er nieuwe wetgeving zou komen. Het was en is een lastig proces om die spaarpot te vullen. Onze inkomsten uit contracten met gemeenten (voor het opvangen van zwerfdieren) gecombineerd met de inkomsten uit ons pension zijn namelijk onvoldoende om het asiel draaiende te houden. Dankzij de donaties van dierenliefhebbers hebben wij echter toch jaar in jaar uit kunnen sparen (wij werden hierbij enorm geholpen doordat het huis van een overledene aan ons was afgestaan). Wij hebben inmiddels zelf zo’n zes ton gespaard. Daarnaast is recent een andere stichting opgedoekt. Zij hebben besloten 3,5 ton van hun bestaande kas aan onze stichting te doneren. Opgeteld hebben wij dus een spaarpot van bijna een miljoen euro.

De renovatie gaat ongeveer 1,3 miljoen euro kosten. Dat betekent dus dat we 3 ton tekort komen. Lukt het niet dit geld bij elkaar te krijgen, dan zal het asiel helaas haar deuren moeten sluiten. Momenteel zijn wij achter de schermen bezig om een actie op te zetten. Elke donatie helpt ons weer een stukje verder op weg naar een vernieuwd asiel, dus doneren heeft zeker zin! Bekijk onder de kop ‘donatie’ hoe wij met uw geld omgaan.

 

Kan mijn dier ook na juni in het pension verblijven, ook als jullie niet genoeg geld ophalen?

Wij nemen gewoon honden aan voor het pension, ook voor de periode na juni. Mocht het ons niet lukken om de benodigde drie ton op te halen, dan gaan we in de periode daarna langzaam aan afbouwen. We kunnen immers onze asieldieren niet zomaar op de straat gooien. Aangezien er nog personeel aanwezig is, kunnen wij ook gewoon nog voor uw hond zorgen.

 

Is het verblijf voor mijn hond/de asieldieren in het huidige gebouw vervelend voor hem/haar?

De meeste dieren zijn hier ontzettend op hun gemak. Ook al kan de huisvesting beter, komt het toch met name door onze zorg waardoor ze zich hier fijn voelen. Wij hopen in de nabije toekomst uw hond en de asieldieren van dezelfde goede zorg te voorzien in een mooier asiel. De dieren verdienen het immers!

 

Kan ik helpen om ’t Julialaantje voor te laten bestaan?

Als pensionklant helpt u ons sowieso al, aangezien wij de inkomsten vanuit het pension gebruiken om de kosten van het asiel te betalen. Wij waarderen het echter altijd enorm als u daar bovenop nog een donatie doet. Dit kan via www.asieljulialaantje.nl/donatie, door een overboeking te maken naar NL71 INGB 0003113509 (t.a.v. Streekdierentehuis ‘t Julialaantje) of door geld te doneren in onze collectebus in ons kantoor.

 

Als ik doneer, wat gebeurt er dan met mijn geld?

Al het geld wordt apart gezet voor onze grootschalige renovatie. Alle donaties die wij ontvangen gaan naar de zorg voor de dieren en nu dus de opvang van onze dieren. Ons bestuur ontvangt geen enkele euro voor het werk dat zij doen, aangezien het bestuur volledig uit vrijwilligers bestaat.

 

Wat gebeurt er met het ingezamelde geld als jullie niet genoeg geld ophalen?

We zullen sowieso het geld gebruiken om de asieldieren die nog in ons asiel zitten te blijven verzorgen totdat ze een nieuw thuis hebben en de zorg van uw hond voor te zetten totdat u hem/haar weer komt ophalen. Het overige geld zal gebruikt worden voor twee doelen. Allereerst zal het gebruikt worden om onze zes vaste medewerkers te begeleiden bij het vinden van nieuw werk, de rest zal geschonken worden aan nader te bepalen stichtingen die opkomen voor dierenwelzijn. De exacte invulling van het overgebleven bedrag gaan we echter pas bekijken als daadwerkelijk duidelijk is dat onze renovatie absoluut niet kan doorgaan. Wij hebben er echter vertrouwen in dat we de benodigde drie ton kunnen opbrengen.

 

Heeft u de pagina bekeken, maar is uw vraag niet beantwoord? Stel deze dan gerust via het contactformulier op deze website. Wilt u meer informatie voor een artikel/item in de media? Neem dan contact op met onze persvoorlichter.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb